NASA'nın Balık Gözü Lens Kullanması

NASA ve diğer uzay araştırma organizasyonları, "fish eye" lensleri uzaydan çektikleri görüntülerde tercih ediyor. Peki NASA'nın bu lensleri neden tercih ettiğini daha önce hiç düşündünüz mü?

NASA, Amerika Birleşik Devletleri adına uzay araştırmaları yapmaktadır. 1958 tarihinde kurulmuştur. Uzaydan çektiği fotoğraflar ve yaptığı açıklamalar ile gündeme gelmektedir. İlerleyen süreçte kendini çeşitli alanlarda geliştirmiş ve yeni anlaşmalar yaparak uzay alanında büyük adımlar atmıştır.

Peki NASA ve diğer uzay araştırma organizasyonları neden balık gözü (fish eye) lens kullanmaktadır? NASA'nın genel olarak sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımlarda balık gözü lensleri kullandığını görmekteyiz. İşte sizin için NASA'nın neden balık gözü lens kullandığına dair hazırlamış olduğum sebepler;


1- Geniş Açı

Fish eye lensler, çok geniş bir açıya sahiptir ve çektikleri görüntülerde çok fazla alanı kapsarlar. Bu, uzay araştırmacılarının uzayda olan nesnelerin veya yerlerin çok geniş bir alana yayılmış görüntüsünü elde etmelerine olanak tanır. Normal bir fotoğraf makinesiyle çektiğiniz görüntüde daha dar bir alanı görürsünüz.

2- Görüntü kalitesi

Fish eye lensler, düzgün bir görüntü elde etmek için bozulma oranını azaltır. Bu, uzay araştırmacılarının daha net ve daha doğru görüntüler elde etmelerine olanak tanır.

Fish eye lenslerin bozulmayı azaltmasının nedeni, lensin merkezinden daha uzak olan bölgelerde daha az doğrusal olmasıdır. Doğrusal lensler, merkezinden daha uzak olan bölgelerde daha fazla bozukluk yaratırken, fish eye lensler bu bozukluğu azaltır. Fish eye lensler, merkezinden daha uzak olan bölgelerde daha az merkeziyetçi bir görüntü elde etmenizi sağlar. Bu durum, daha az bozukluk yaratır ve daha net, daha doğru görüntüler elde etmenizi sağlar. Ayrıca, fish eye lensler genellikle daha fazla alanı kapsadığından, aynı alanda daha az çekim yapmanızı sağlar, bu da fotoğrafın bozulma ihtimalini azaltır.

3- Maliyet

Fish eye lensler, bir önceki başlıktada belirtmiş olduğum gibi daha az çekim yaparak daha geniş bir alana yayılmış görüntüler elde etmenizi sağlar. Bu, uzay araştırmacılarının daha az çekim yapmasına ve zamanı doğru kullanmalarına olanak tanır. Uzayda geçirilen zamanın azalması maliyet açısından katkı sağlayacaktır.

4- Ağırlık

Fish eye lenslerin daha hafif olmalarının nedeni, lensin yapısındaki farklılıktır. Fish eye lensler, genellikle daha hafif malzemeler kullanarak üretilir. Örneğin, optik cam yerine, plastik veya polikarbonat gibi hafif malzemeler kullanılabilir. Ayrıca, fish eye lenslerin yapısı, genellikle daha küçük ve daha az parça içermektedir. Bu da lensin ağırlığını azaltır ve daha hafif hale getirir.

Bir diğer nedeni ise, fish eye lensler genellikle daha az optik eleman içermektedir. Optik elemanlar, lensin ağırlığını arttıran unsurlardır. Fish eye lensler daha az optik eleman içermektedir, bu da lensin ağırlığını azaltır.

Tüm bu nedenler NASA ve diğer uzay araştırma organizasyonları tarafından balık gözü lensin kullanılma tercihini açıklamaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski